Miten saa Youtube-videolle katsojia? [2020]

Markkinointivideon toivotaan yleensä tavoittavan mahdollisimman monta kohderyhmän katsojaa. Yksi yleisimpiä kysymyksiä videomarkkinointiin liittyen onkin: miten saa Youtube-videolle katsojia?

6 KEINOA LISÄTÄ
VIDEON KATSELUKERTOJA YOUTUBESSA

1. Kerää videolle valmiiksi yleisöä

Hanki seuraajia somessa. Kun julkaiset videon, sinulla on somessa potentiaalisten katsojien yleisö, jolle kertoa siitä.

Seuraajien määrä vaikuttaa myös mielikuvaan siitä, onko tuottamasi sisältö kiinnostavaa ja kannattaako kanaviasi seurata. Mitä enemmän seuraajia, sitä todennäköisemmin muutkin liittyvät joukkoon.

Someseuraajiesi määrää voit kasvattaa esimerkiksi näin:

  • Seuraa itse toisia (etenkin yrityksellesi olennaisia ihmisiä ja yrityksiä) ja reagoi heidän julkaisuihinsa.
  • Pidä sosiaalisen mediasi linkit hyvin esillä. Näkyväthän ne esimerkiksi verkkosivuilla, uutiskirjeissä ja sähköpostien allekirjoituksissa?
  • Käytä sopivia hashtageja, jotta ihmiset löytävät sinut ja yhdistävät sinut oikeanlaisiin asioihin.
  • Julkaise sisältöä säännöllisesti!

Pyri kasvattamaan myös Youtube-kanavasi tilaajien määrää. Näin tieto uusista videoistasi tavoittaa heti kiinnostuneita katsojia.

Neil Patelin vinkkejä Youtube-kanavan tilaajien määrän nopeaan kasvattamiseen


2. Kiinnitä katsojan huomio – panosta videon thumbnail-kuvaan

Youtube-videoita katsotaan joka päivä miljardien näyttökertojen edestä yli miljardi tuntia.

Jotta juuri sinun videosi valittaisiin, täytyy videon kuvakkeen olla houkutteleva ja osuva.

Videon thumbnail on kuvake, joka Youtubessa näkyy videostasi ensimmäisenä. Thumbnailia voi verrata kirjan kanteen: se viestii, millaista sisältöä on luvassa. Usein juuri se vaikuttaa päätökseen, katsoako video – vai jättääkö katsomatta.

Youtube-videon thumbnail-kuvia
Kuvan lähde: Youtube


Videon esikatselukuva kannattaa ehdottomasti luoda itse. Thumbnail-kuva voi olla ruutukaappaus videosta, mutta kuvauksissa voi ottaa myös valokuvia tätä tarkoitusta varten.

Huomioi thumbnailissa ainakin nämä asiat:

  • Käytä kuvassa oikeaa kokoa ja formaattia.
  • Valitse kuva, joka luo heti oikean mielikuvan videon tyylistä ja sisällöstä.
  • Lisää kuvaan otsikkoteksti, joka kertoo, mistä videossa on kyse.
  • Käytä tekstissä ja taustassa kontrastivärejä, jotta ne erottuvat toisistaan.
  • Muista brändi: noudata yhtenäistä visuaalista ilmettä ja tyyliä. 

Jos sinulla on useita Youtube-videoita, mieti, soveltuuko niiden esikatselukuviin yhtenäinen ulkoasu. Varsinkin jos videosi ovat formaatiltaan samanlaisia tai muodostavat videosarjan, yhtenäisyys on valttia. Näin videoistasi tulee helpommin tunnistettavia, ja kiinnostuneet katsojat huomaavat ne paremmin.

Ohjeet oman thumbnail-kuvan tekemiseen Youtubessa

3. Tee laadukasta sisältöä – ja kiinnostava aloitus

Ihmiset katsovat sisältöä, joka heitä kiinnostaa.

Mieti siis, millainen video on mielenkiintoinen kohderyhmäsi mielestä. Mitä laadukas video tarkoittaa heidän näkökulmastaan? Onko tärkeintä informatiivisuus, ytimekkyys ja lyhyys, teknisesti laadukas videotuotanto, hyvin toimitettu ja kattava journalistinen sisältö, viihdyttävyys vai jokin muu?

Videon aloitus on asia, johon kannattaa aina panostaa. Vaikka videon myöhempi sisältö olisi miten kiinnostavaa, ei katsoja välttämättä seuraa videota alkua pidemmälle, mikäli aloitus ei herätä mielenkiintoa. Katsoja päättää ensimmäisten sekuntien aikana, katsooko videota eteenpäin. (Ja mitä pidemmälle videotasi katsotaan, sitä parempi se on myös videon näkyvyydelle Youtubessa.)

Katsojan huomion voi kiinnittää visuaalisin keinoin ja/tai sen avulla, mitä sanotaan. Herääkö tunne, joka saa jatkamaan? Onko luvassa apu ongelmaan? 

Videon aluksi voit esimerkiksi

  • esittää kysymyksen/ongelman, jonka video auttaa ratkaisemaan
  • hypätä suoraan sisään toimintaan
  • esitellä kiehtovan hahmon tai paikan
  • käyttää koukuttavaa dialogia
  • hyödyntää teaseria videon tulevasta sisällöstä.

Olennaista aloituksessa on, että katsojalle käy heti selväksi, millainen video on kyseessä. Katsojan johtaminen harhaan ei yleensä kannata.


4. Optimoi video, jotta katsojat löytävät sen 

Hakukoneoptimointi (SEO) tarkoittaa toimenpiteitä, joiden avulla hakukoneet ja oikea kohderyhmä löytää tuottamasi sisällön paremmin.

Jo muutama yksinkertainen toimenpide auttaa oikeita katsojia löytämään videosi helpommin:

  • Mieti, millä hakusanalla tai hakusanayhdistelmällä haluat videon löytyvän Googlesta ja Youtubesta.
  • Suunnittele avainsanat, joita käytät sisällytät videoosi liittyviin teksteihin.

Haku- ja avainsanoja ei tarvitse keksiä pelkältä fiilispohjalta, vaan apunasi on monia näppäriä ja ilmaisia työkaluja (kuten Googlen avainsanojen suunnittelijaKeywordtool.ioUbersuggestGoogle Analytics ja Search Console sekä Google Trends). Niitä käyttämällä löydät järkevät avainsanat.

Kun olet valinnut sopivat avainsanat, käytä niitä näissä kohdissa:

  • Videotiedoston nimi:

Ennen kuin lataat videotiedoston Youtubeen, optimoi sen nimi eli nimeä se avainsanasi perusteella.

    videotiedoston nimi optimointi
    • Videon otsikko

    Otsikko on tärkeä, sillä se kertoo sekä hakukoneelle että katsojalle, mikä videon aihe on. Käytä siis avainsanaa videon otsikossa – joko heti ensimmäisenä sanana tai ainakin otsikon alkupuolella.

    Lyhyt otsikko on yleensä parempi kuin liian pitkä – hyvä otsikon mitta on esimerkiksi 40–50 merkkiä. 

    • Videon kuvailuteksti:

    Kuvailutekstistä näkyy automaattisesti vain sen alku. Kaikkein tärkein asia pitää mahduttaa pariin kolmeen lauseeseen. Mieti siis, mikä sinun videosi kohdalla on olennaisin viesti, ja sisällytä ainakin tärkein avainsanasi kuvaustekstin alkuun.

    Aloituksen jälkeen tekstissä kannattaa kuvailla videon sisältöä tarkemmin. Käytä tekstissä luontevasti myös avainsanojasi. Voit yhtä hyvin käyttää myös synonyymejä ja muita aihepiiriä kuvaavia sanoja. Esimerkiksi ”tomaattien kasvattaminen” ja ”tomaatin kasvatus” ajavat saman asian. 

    Kuvailutekstiin kannattaa laittaa myös linkit somekanaviisi ja oleellisille verkkosivuille.

    Jos videon tavoite on ohjata katsoja tiettyyn toimintaan (esimerkiksi siirtymään verkkokauppaasi), lisää toimintakehote ja tarvittavat linkit.

    Voit lisätä myös hashtageja, jotka auttavat katsojaa löytämään lisää sisältöä aiheesta.

    Hyvä kuvailuteksti auttaa Youtubea ymmärtämään, mitä sisältöä videossasi on. Se tehostaa mm. videosi nousua aihepiiriin liittyvien katseluehdotusten listalle Youtuben sivupalkkiin – ja voi tuoda sitä kautta uusia, kiinnostuneita katsojia. 

    Vinkkejä Youtube-videon tehokkaan kuvauksen ja tagien kirjoittamiseen
    • Videon tagit:

    Tagien tehtävä on kertoa paitsi katsojalle myös Youtuben hakukoneelle, mistä videossa on kyse.

    Avainsanasi on ensimmäinen ja tärkein tagisi. Muut tagit voivat olla avainsanan muunnelmia sekä sanoja, jotka kertovat, mihin aiheeseen video laajemmassa mittakaavassa liittyy.

    Tutki, mitä tageja kilpailijasi käyttävät – ja käytä itse ainakin osittain samoja! Näin Youtube tunnistaa, että videosi liittyy samaan aihepiiriin ja suosittelee sitä sivupalkissa sopiville katsojille.

    Youtuben sivupalkissa näkyvät videoehdotukset ovat hyvä väline saada uusia katsojia. Tällä videolla kerrotaan, mitä videoehdotukset ovat ja miten niiden kautta voi lisätä videoiden katselumääriä.
    • Videon tekstitys ja ääniraita:

    Tekstitä videosi – näin syötät avainsanaasi tiedoksi hakukoneelle myös sitä kautta. Youtubessa on mahdollista joko lisätä tekstitykset itse tai käyttää automaattista litterointia ja synkronointia. 

    Huom! Kannattaa sanoa avainsana myös ääneen videolla. (Muista tämä jo videota suunnitellessa ja kuvatessa!) Youtube analysoi videoiden ääniraitoja ja poimii sitä kautta tietoa niiden sisällöstä.


    5. Ohjaa katsomaan lisää videoitasi

    Mitä kauemmin katsoja viihtyy videoidesi parissa, sitä paremmin ne nousevat esiin Youtubessa. Auta siis katsojaa löytämään lisää videoitasi.

    Soittolista pyörittää siihen lisättyjä videoita automaattisesti peräkkäin. Voit järjestellä videoita soittolistoiksi esimerkiksi aihealueittain. Muista nimetä soittolistatkin sopivien avainsanojen pohjalta.

    Päätösruudun voit lisätä videon viimeisiin 5–20 sekuntiin. Siinä voit esimerkiksi mainostaa muita videoitasi, pyytää kommentoimaan tai kehottaa tilaamaan kanavasi.

    Youtube-videon päätösruutu
    Youtube-videon päätösruudussa voit vinkata katsojalle esimerkiksi muista videoistasi tai antaa toimintakehotteen.
    Kuvan lähde: Brian Dean / Backlinko


    Korttien avulla voit lisätä videoon linkin

    • toiseen videoon
    • Youtube-soittolistaan
    • Youtube-kanavaan.

    Kortin voit lisätä haluamaasi kohtaan videota. Jos jonkin videon katselu lopetetaan yleensä tietyssä kohtaa, kannattaa lisätä kortti juuri siihen (videoidesi katseludataa voit tutkia Youtube-tilastoistasi). Yleensä paras paikka korteille on kuitenkin videon loppupuoli.

    Näin käytät Youtuben kortteja videossasi.


    6. Markkinoi videota

    Kun julkaiset videon, sitä kannattaa myös markkinoida – pelkästään jo siksi, että videon näkyvyys Youtubessa riippuu paljolti siitä, miten pitkään ja paljon se kiinnostaa katsojia.

    Videon kommenttien, jakojen ja tykkäysten määrä on yksi merkittävimmistä tekijöistä sen näkyvyydessä.

    Lisäksi Youtube-videon näkyvyyteen vaikuttavat esimerkiksi

    • videon katseluaika (mitä pidempään sitä katsotaan, sitä parempi)
    • katsojien siirtyminen videostasi katsomaan muita videoita (tämä vaikuttaa positiivisesti)
    • videon näyttökertojen määrä
    • videon jakojen määrä
    • kanavan tilaajien määrä
    • videon linkit ja upotukset muilla sivustoilla.

    Pyydä siis oman yrityksen väki ja tutut reagoimaan videoosi, mutta markkinoi sitä myös laajemmin kuin mitä tahansa muutakin tuotetta.

    Kerro videostasi sosiaalisessa mediassa. Maksettu näkyvyys on kohtuuhintainen tapa tavoittaa uusia katsojia omasta kohderyhmästä sosiaalisessa mediassa.

    Muista myös, että videot, jotka jaetaan suoraan sosiaalisen median oman alustan kautta eikä linkkinä, saavat enemmän näkyvyyttä kyseissä kanavassa.

    Esimerkiksi Facebookissa hyväksi havaittu strategia on tämä:

    • Älä jaa koko videota suoraan Youtube-linkkinä. 
    • Jaa sen sijaan pelkkä klippi Facebookin omalla alustalla
    • Lisää ensimmäiseksi kommentiksi Youtube-linkki koko videoon, jotta katsojat pääsevät katsomaan sen helposti.

    Instagramissa voit jakaa enintään 60 sekunnin pituisia videoklippejä. Lisää linkki koko videoon profiilisi bioon. Pidemmät videot (maksimissaan 60 minuuttia) voit jakaa Instagramin IGTV:ssä.

    Jaa video tai klippi suoraan somekanavan omalla alustalla ja lisää Youtube-linkki esimerkiksi kommentteihin (FB) tai bioon (IG). Näin tehostat videon näkyvyyttä somekanavissa.

    Upota video myös ainakin

    • verkkosivustolle
    • blogiin
    • uutiskirjeeseen
    • sähköpostiallekirjoitukseen.

    Saat videollesi näin lisää katselukertoja – ja lisäksi upotukset auttavat videotasi nousemaan korkeammalle Youtuben hakutuloksissa.  


    Yhteenveto

    Kokeile kasvattaa Youtube-videosi katsojamäärää näillä 6 keinolla:

    1. Kerää videollesi yleisöä valmiiksi – eli kasvata someseuraajiesi määrää
    2. Kiinnitä katsojan huomio – eli panosta videon thumbnail-kuvaan
    3. Tee laadukasta sisältöä – ja aloita video kiinnostavalla tavalla
    4. Optimoi video – muista käyttää sopivia haku- ja avainsanoja
    5. Ohjaa katsomaan lisää videoitasi – luo katsojalle helppoja väyliä niiden ääreen
    6. Markkinoi videoitasi – jaa ja upota

    ***

    Toivottavasti nämä keinot auttavat sinua tavoittamaan videoidesi kohdeyleisön entistä paremmin!

    – Jousia
    tuottaja, North Arrow Films Oy

    PS. Jos haluat oppia lisää Youtube-videoiden optimoinnista (eli siitä, miten saat videoillesi lisää näkyvyyttä), niin esimerkiksi näillä videoilla pääset perehtymään aiheeseen lisää: